Cum să îți protejezi ochii de soare?

Soarele este dăunător nu numai pentru piele, ci și pentru ochi. În timpul unei zile însorite, până la 10 ori mai multă lumină ajunge la ochi decât este necesar pentru o vedere corectă.

La altitudini mari, în munții înzăpeziți, pe plaje cu nisip și cu suprafețe de apă reflectorizante (mare și lac), radiația este cea mai intensă. Suntem expuși la radiații directe și reflectate. Radiațiile UV sunt cele mai intense în orele de la amiază, dar ne dor ochii cel mai mult dimineața și după-amiaza, când soarele se află în linia directă a vederii noastre.

Radiația ultravioletă este împărțită în trei tipuri (în funcție de lungimea undei de lumină):

UV-A – responsabilă de bronzare și îmbătrânirea prematură a pielii;

UV-B – responsabilă pentru arsurile solare, cancerul de piele și deteriorarea ochilor;

UV-C – absorbită de atmosferă, practic neatingând suprafața pământului.

Radiațiile UVB provoacă multe leziuni ale ochiului, caracterizate, în primul rând, de următoarele simptome:

  • arsuri, senzație de pișcătură a ochilor,
  • roșeață a ochilor, senzație de uscăciune și nisip in ochi
  • lăcrimare excesivă, necontrolată,
  • sensibilitate la lumină.

Leziunile apar nu numai pe suprafața ochiului nostru, ci și in țesuturile interne. Radiația UV provoacă stres oxidativ și inflamație în țesuturi – promovează, printre altele, dezvoltarea bolilor retinei (degenerescență maculară legată de vârstă, retinopatie) și ale cristalinului (cataracta). Sub influența soarelui puternic sau a vântului, suprafața ochiului se poate usca excesiv și poate provoca simptome de iritație și disconfort, tipice așa-numitului ochi uscat. În cazuri extreme, acestea pot duce la pierderea vederii. Prin urmare, este necesar să folosești produse cu filtru UV pentru a-ți proteja ochii.

Cum să îți protejezi ochii de radiațiile UV?

  • Evită supraexpunerea la lumina soarelui.
  • Poartă ochelari de soare, dar numai cu un filtru UV adecvat. Amintește-ți că ochelarii de soare fără un filtru UV adecvat sunt mai dăunători decât dacă nu porți ochelari. Lumina soarelui determina dilatarea pupilei, prin care mai multe raze UV ​​ajung la ochi, dăunând țesutului ocular.
  • Dacă porți lentile de contact, alege-le pe cele cu filtru UV. Totuși, reține că lentilele de contact nu sunt un înlocuitor pentru ochelarii de soare – nu acoperă complet ochii și zona înconjurătoare.
  • Umezește ochii iritați de soare sau vânt cu picături adecvate de lacrimi artificiale (fără conservanți chimici). Utilizează picături hidratante pentru ochi cu filtru UV – HYABAK®, fara conservanti.
  • Urmează o dietă bogată în luteină și zeaxantină-carotenoide, care sunt filtre interne naturale ce protejează ochiul împotriva radiațiilor UV și antioxidanți – care protejează împotriva radicalilor liberi.
Comanda in farmacii

Hyabak®. Ușurare și confort pentru ochii tăi.

Formulă hipotonică unică

Hipotonicul HYABAK® nu numai că hidratează ci și stabilizează filmul lacrimal, datorită căruia oferă un efect de confort mai lung.

Citește mai departe

Sistemul inovator ABAK

Picăturile de ochi hidratante din sistemul ABAK sunt o garanție a sterilității și siguranței suprafeței ochiului, fără utilizarea de conservanți nocivi.

Citește mai departe

“Folosesc și recomand picături pentru ochi HYABAK®. Ele ajută mai ales la serviciu, la computer sau în călătorii lungi. Foarte cool.”
— Norbert, grafician pe computer

Filtru UV de protecție

HYABAK® este o picătură hidratantă cu un filtru UV care oferă o protecție suplimentară a
suprafeței ochilor împotriva radiațiilor solare dăunătoare.

Citește mai departe