Lăcrimarea excesivă a ochilor – cauze și sfaturi

Lăcrimarea excesivă, persistentă a ochilor este supărătoare și împiedică adesea efectuarea eficientă a activităților zilnice, lucrul la computer sau conducerea unei mașini. Lăcrimarea poate varia ca severitate – de unde vine și cum poți face față acesteia?

Lacrimile acoperă ochiul cu un strat subțire, creând așa-numitul film lacrimal care se întinde când clipești. Este – contrar aparențelor – un amestec complicat, în trei faze, de diverse ingrediente, care seamănă cu un sandviș în secțiune transversală.
 

Deși par a fi doar expresii ale emoțiilor noastre – lacrimile sunt esențiale pentru buna funcționare a ochiului, pentru protecția acestuia și pentru o vedere clară și confortabilă. Orice neregulă în compoziția sau numărul de lacrimi provoacă simptome iritante de usturime, arsură, lăcrimare excesivă sau, dimpotrivă, o senzație de uscăciune și nisip sub pleoape.

Consecințele neglijării unor astfel de simptome pot fi, din păcate, foarte grave.

Cauzele ochilor lăcrimoși

Lăcrimarea ochilor este un simptom comun al tulburărilor de suprafață a ochilor și lacrimale. Cel mai adesea apare sub influența soarelui puternic sau a vântului, dar în cazuri extreme putem lăcrima și în încăperi închise – practic tot timpul. Lacrimile alunecă peste marginea pleoapelor și curg din ochi în loc să rămână constant pe suprafața ochiului.

Cele mai frecvente cauze ale lăcrimării includ:

  • Compoziția necorespunzătoare a lacrimilor: apa conținută în lacrimi nu se poate „lipi” de suprafața ochiului și curge din acesta în mod constant;
  • Prea puțină lacrimă pe ochi și/sau micro afectarea suprafeței ochiului deja existentă: ochiul este suprasensibil și orice iritație suplimentară, cum ar fi vântul brusc, soarele sau praful stimulează ochiul la lăcrimare suplimentară, excesivă.

Trebuie amintit că lacrimile supărătoare, cronice, pot avea și alte cauze mai complexe, care necesită corectarea vederii, tratament sistemic sau chiar intervenție chirurgicală. Prin urmare, merită întotdeauna să consulți un oftalmolog.

Lacrimare excesiva – cum să te ajuți?

Lăcrimarea ochilor rezultată dintr-o deficiență sau o compoziție incorectă a lacrimilor este cel mai adesea tratată simptomatic cu picături pentru ochi precum lacrimile artificiale. Sunt disponibile la ghișeu în farmacii.

Merită să ceri picături fără conservanți nocivi pentru ochi. Le poți obține sub formă de ambalaje convenabile, de unică folosință, așa-numitele unidoze, sau în flacoane multidoze, cu un sistem special ( ex. ABAK) care garantează sterilitatea pe toată perioada de utilizare. Flaconul poate conține conservanti sau nu, citește cu atentie pe ambalaj

Când ieși afară, poartă ochelari de soare cu filtru UV. Acest lucru îți va proteja ochii de efectele iritante ale vântului și soarelui. Când simptomele se înrăutățesc, trebuie să întrerupi utilizarea rimelului și a cremei de ochi și – dacă ai un defect de vedere – renunță la purtarea lentilelor de contact în favoarea ochelarilor.

Folosirea ierburilor sub formă de picături pentru ochi, infuzii și comprese pentru ochi este de evitat. Ierburile, precum mușețelul și alte ceaiuri, nu sunt soluții pentru ochi – concentrația și compoziția substanțelor conținute în ele pot fi nepotrivite pentru ochii sensibili și, de asemenea, pot declanșa reacții alergice.

Dureri de ochi
Comanda in farmacii

Hyabak®. Ușurare și confort pentru ochii tăi.

Formulă hipotonică unică

Hipotonicul HYABAK® nu numai că hidratează ci și stabilizează filmul lacrimal, datorită căruia oferă un efect de confort mai lung.

Citește mai departe

Sistemul inovator ABAK

Picăturile de ochi hidratante din sistemul ABAK sunt o garanție a sterilității și siguranței suprafeței ochiului, fără utilizarea de conservanți nocivi.

Citește mai departe

“Folosesc și recomand picături pentru ochi HYABAK®. Ele ajută mai ales la serviciu, la computer sau în călătorii lungi. Foarte cool.”
— Norbert, grafician pe computer

Filtru UV de protecție

HYABAK® este o picătură hidratantă cu un filtru UV care oferă o protecție suplimentară a
suprafeței ochilor împotriva radiațiilor solare dăunătoare.

Citește mai departe